karczma rybna

Nasze menu

Karczma Rybna CZYNNA w weekendy (soboty - niedziele) w godz. 12:00-20:00. 

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszym nowym MENU (ważne od 01.04.2024): 

Menu_Karczmy A3 2024.pdf

 

Nasze menu bazuje głównie na potrawach z ryb słodkowodnych, hodowanych w naszym Gospodarstwie Rybackim "Ruda Żmigrodzka". W menu króluje oczywiście karp milicki podawany na kilka sposobów, a także szczupak, sum, sandacz czy amur. Ze względu na oczekiwania naszych Gości można u nas również skosztować rybę morską, a czasami również dziczyznę.

logo DBPWszystkie nasze potrawy z ryb słodkowodnych serwowane w Karczmie Rybnej posiadają Znak Dolina Baryczy Poleca, który co roku staramy się odnawiać. Jest on gwarancją wykorzystania przez nas najwyższej jakości produktów regionalnych, pochodzących ze sprawdzonego ekologicznego źródła, jak np. ryby z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Żmigrodzkiej, które od 30 lat zajmuje się hodowlą i sprzedażą ryb, czy kiszona kapusta z Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder, uznanego w Polsce producenta warzyw i kiszonek.

Nasz KARP MILICKI WĘDZONY w roku 2007 otrzymał "Perłę" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" na Międzynarodowych Targach Polagra w Poznaniu. Z kolei w 2016 roku zdobył główną nagrodę w konkursie "Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016" w kategorii ryby w ramach festiwalu "Europa na widelcu". Natomiast w 2020 roku otrzymaliśmy dla niego znak Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. 

     

      


Nasz karp milicki wędzony to unikatowy produkt z Doliny Baryczy, bazujący na tradycyjnej recepturze naturalnego wędzenia. Surowiec do jego produkcji pochodzi z 30-letniego gospodarstwa rybackiego rodziny Raftowicz zlokalizowanego w malowniczej wsi Ruda Żmigrodzka.

Daniem, które zasługuje od niedawna na szczególne wyróżnienie są także nasze PIEROGI KARPIOWE. W 2021 roku nasza Karczma Rybna zdobyła tytuł MISTRZA KARPIA zajmując - dzięki właśniem naszym pierogom z farszem z karpia wędzonego - I miejsce w kategorii potrawa z karpia. Konkurs organizowany był w ramach Dni Karpia, imprezie z której słynie na Polscę już nasza piękna Dolina Baryczy. Pierogi dostępne są sezonowo w naszym menu, a my jesteśmy bardzo dumni z wygranej :)



Karpie, karmione wysokiej jakości zbożami (bez dodatku chemii), hodowane są tu w warunkach pół naturalnych, gwarantujących idealne środowisko rozwoju. Natomiast ponad 150 ha różnej wielkości stawów utrzymywane jest w wysokiej kulturze, co jest gwarancją wysokiej zdrowotności ryb. Odłowy i magazynowanie ryb ma miejsce przy dopływie świeżej i natlenionej wodzie, dzięki czemu ryby nie mają posmaku i zapachu mułu.

Karp milicki wędzony z gospodarstwa Raftowiczów, dostępny w weekendy w naszej Karczmie Rybnej w Rudzie Żmigrodzkiej, cieszy się dużym uznaniem wśród klientów i jest najbardziej poszukiwaną potrawą z karpia. Wędzimy go w postaci płatów lub kawałków na gorąco na miejscu, na drewnie bukowym lub olchowym, po uprzednim solankowaniu.


 

        





 
 

Godziny otwarcia

Karczma Rybna CZYNNA

soboty - niedziele

 

12:00 - 19:00

 

Karczma czynna do 22.12.2024 

(ponowne otwarcie 01.03.2025)         

 
 
 

Aktualności