karczma rybna

Nasze menu

Zapraszamy do zapoznania się z naszym MENU (ważne od 14.09.2019)

Menu_Karczmy 09.2019.pdf

 

DANIA TYLKO na WYNOS od 31.10.2020. Odbiór osobisty w Karczmie Rybnej.

W związku z obostrzeniami związanymi z Covid-19 jesteśmy zmuszeni do serwowania dań wyłącznie na wynos. Za niedogodności przepraszamy. 

 

logo Dolina Baryczy PolecaNasze menu bazuje głównie na potrawach z ryb słodkowodnych, hodowanych w naszym Gospodarstwie Rybackim "Ruda Żmigrodzka". W menu króluje oczywiście karp milicki podawany na kilka sposobów, a także szczupak, sum, sandacz czy amur. Ze względu na oczekiwania naszych Gości można u nas również skosztować rybę morską, a czasami również dziczyznę.


Wszystkie nasze potrawy z ryb słodkowodnych posiadają Znak Dolina Baryczy Poleca, który co roku staramy się odnawiać. Jest on gwarancją wykorzystania najwyższej jakości produktów regionalnych, pochodzących ze sprawdzonego ekologicznego źródła, jak np. ryby z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Żmigrodzkiej, które od 30 lat zajmuje się hodowlą i sprzedażą ryb.

Nasz KARP MILICKI WĘDZONY w roku 2007 otrzymał "Perłę" w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" na Międzynarodowych Targach Polagra w Poznaniu. Z kolei w 2016 roku zdobył główną nagrodę w konkursie "Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016" w kategorii ryby w ramach festiwalu "Europa na widelcu". Natomiast w 2020 roku otrzymaliśmy dla niego znak Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. 

      

     


Nasz karp milicki wędzony to unikatowy produkt z Doliny Baryczy, bazujący na tradycyjnej recepturze naturalnego wędzenia. Surowiec do jego produkcji pochodzi z 30-letniego gospodarstwa rybackiego rodziny Raftowicz zlokalizowanego w malowniczej wsi Ruda Żmigrodzka.


Karpie, karmione wysokiej jakości zbożami (bez dodatku chemii), hodowane są tu w warunkach pół naturalnych, gwarantujących idealne środowisko rozwoju. Natomiast ponad 150 ha różnej wielkości stawów utrzymywane jest w wysokiej kulturze, co jest gwarancją wysokiej zdrowotności ryb. Odłowy i magazynowanie ryb ma miejsce przy dopływie świeżej i natlenionej wodzie, dzięki czemu ryby nie mają posmaku i zapachu mułu.

Karp milicki wędzony z gospodarstwa Raftowiczów, dostępny w weekendy w naszej Karczmie Rybnej w Rudzie Żmigrodzkiej, cieszy się dużym uznaniem wśród klientów i jest najbardziej poszukiwaną potrawą z karpia. Wędzimy go w postaci płatów lub kawałków na gorąco na miejscu, na drewnie bukowym lub olchowym, po uprzednim solankowaniu.


 

        





 

Godziny otwarcia

Karczma Rybna czynna:

od początku lutego  

sobota - niedziela

 

12:00 - 18:00

                            

 
 
 
 

Aktualności